FAKTA OM NEPAL

 

29 millioner indbyggere

Hver fjerde lever under landets fattigdomsgrænse

Kan læse og skrive (2015): Mænd: 76,4 procent Kvinder: 53,1

Forventet levetid (estimeret I 2016): Mænd: 70,1 Kvinder: 71,3

BNP per indbygger (2016): 2.500 dollar (nummer 199 ud af 230)

At rejse til Nepal blev for mig en rejse i tid. Tid; Fordi landet er uvejsomt og oprindeligt. Dermed er der for nuværende ingen nemme løsninger for hurtig transport af turister. Med mindre man får højdesyge og skal ned fra bjergene i en fart. Eller har baglommen fyldt med dollars og dermed kan praje en helikopter der kan smide dig af ved fordøren til Mount Everest.

Der borer sig ikke ødelæggende kilometerlange asfalterede veje, og betonhængebroer igennem landskabet. Så derfor tager transport tid – uanset om man er en turist med dagtursrygsæk og dyre læderstøvler eller en bærer i tynde sko der har 50 kilo på ryggen ( rygsække, byggematerialer, køleskab og colaer). Og det tager tid at gå op af et bjerg eller igennem et pas. Bærerne og sherpaerne lever i bjergene og den tynde luft, men det er risikofyldt og slidsomt. Men er et alternativ til ikke at kunne forsørge familien.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sherpa_people

Nepal er meget mere end https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nepal.

Det er poetisk, råt, gæstfrit, hjælpsomt. Det er nøjsomt – både i mad, brændsel og strøm. Faktisk har kun 40 procent adgang til elektricitet. Det hører til sjældenhederne at have en vaskemaskine😀 men en stor blå tønde, gode armkræfter, en stav og  koldt vand kan gøre det ud for maskinen. Skylning af tøj i floden og efterfølgende en tøjsnor.

Maden er nøjsom, mættende og fornuftigt. Havregrød, the, Dal Bath, brasede kartofler med æg. Pandekager med honning som dessert er ok 🤗. Jeg levede uden kød i 23 dage.

Tusind tak til Kipling rejser for en fantastisk tur.

Nu skal jeg bare afklimatisere. Og vænne mig til hverdagen der bare flyder afsted af sig selv❤️❤️😍. Jeg tror en af måderne for mig i at lande mentalt, er skriveprocessen, så der kommer nok lidt skriv en gang i mellem.